
Leczniczy wpływ pasożyta bez pasożyta
17 stycznia 2013, 11:46Wewnątrz organizmu gospodarza pasożyty wydzielają przeciwzapalny wielocukier, przez co udaje im się wymknąć układowi odpornościowemu. Międzynarodowy zespół naukowców uważa, że mechanizm ten dałoby się wykorzystać np. do zwalczania towarzyszących otyłości zaburzeń metabolicznych.

Cukrzyca typu 1.: 7 lat spadków, a potem stabilizacja
11 czerwca 2018, 11:38U chorych z rozwijającą się cukrzycą typu 1. przez 7 lat ilość produkowanej insuliny spada rokrocznie o niemal 50%, a później się stabilizuje. Odkrycie przeczy dotychczasowemu przekonaniu, że ilość hormonu spada bez przerwy.
Komórki macierzyste remedium na cukrzycę typu 1.?
31 października 2006, 14:05Po raz pierwszy z płodowych komórek macierzystych udało się uzyskać komórki trzustki, które wytwarzają insulinę (tzw. komórki beta wysepek Langerhansa). Stwarza to możliwość dostarczania nieograniczonej ich liczby, a następnie przeszczepiania chorym na cukrzycę typu 1.

Substancja z mandarynek chroni przed otyłością i zawałem
7 kwietnia 2011, 10:58Walka z chorobami cywilizacyjnymi to dla wielu naukowców cel numer jeden. Spory entuzjazm wzbudza więc fakt, że nobiletyna, substancja występująca m.in. w mandarynkach, zapobiega otyłości, a także chroni przed cukrzycą typu 2. i miażdżycą tętnic.

Odkryto hormon naśladujący wpływ ćwiczeń
4 marca 2015, 13:09Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii odkryli hormon, który zwalcza przyrost wagi wywołany wysokotłuszczową zachodnią dietą i normalizuje metabolizm.

Zidentyfikowano związki z kawy, które zapobiegają cukrzycy typu 2.
7 grudnia 2015, 10:39Wypijanie 2-3 kubków kawy dziennie chroni przed cukrzycą typu 2. Duńscy naukowcy zidentyfikowali 2 związki, którym można przypisać to działanie.

Koksakiwirusy są czynnikami wyzwalającymi, które mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu 1.
23 maja 2019, 10:15Od dawna trwają poszukiwania czynników wyzwalających, które mogą podwyższać ryzyko cukrzycy typu 1. Okazuje się, że jednym z nich są koksakiwirusy.

Insulina z komórek skóry
22 września 2008, 05:01Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego donoszą o skutecznym przeobrażeniu ludzkich komórek skóry do komórek zdolnych do produkcji insuliny. Odkrycie może mieć istotne znaczenie dla rozwoju nowych metod leczenia wielu przypadków cukrzycy.

Smakowanie fruktozy trzustką
7 lutego 2012, 12:47Komórki beta wysp trzustki wykorzystują do wykrycia fruktozy receptory smaku. W odpowiedzi wydzielają insulinę.

Tycie od wąchania
6 lipca 2017, 10:12Podczas eksperymentów prowadzonych na Uniwersytecie w Berkeley myszy, które utraciły węch, straciły także na wadze. Wydaje się to dość oczywiste, skoro powonienie odpowiada za sporą część wrażeń smakowych, tyle że rzeczone myszy jadły tyle samo tłustej paszy co gryzonie ze sprawnym węchem, które ważyły na tej diecie 2-krotnie więcej niż zwykle.